Wat is een goede premie?

De hoogte van de premie van een levensverzekering wordt door verschillende factoren bepaald waarbij onder meer wordt gekeken naar het risico dat de verzekeringsmaatschappij loopt door u als klant te accepteren. Valt u voor de verzekeraar in een risicogroep of niet? Uw leeftijd en gezondheid op het moment van de aanvraag spelen hierbij een grote rol, evenals uw financiële situatie en de aard van uw werk of onderneming. Maar om een goede keuze te maken dient u zichzelf onder andere ook af te vragen:

  • Hoeveel risico ben ik bereid te accepteren? Wilt u de zekerheid van sparen, of gaat u toch liever beleggen?
  • Wil ik een uitkering “bij leven” of juist bij overlijden?
  • Sluit ik deze verzekering af als aanvullende oudedagsvoorziening, als voorziening voor mijn nabestaanden, als onderdeel van mijn hypotheekconstructie of iets anders?
  • Wil ik de uitkering straks in een keer ontvangen of liever in termijnen? En hoe hoog zou die uitkering dan moeten zijn?
  • Wil ik de verschuldigde premie in een keer betalen? Of toch liever in termijnen? En dan er maand of per jaar?

Het moge duidelijk zijn dat de hoogte van de premie een (bijna) individuele aangelegenheid is en dus per polis bepaald wordt. Een levensverzekering afsluiten is dusdanig persoonlijk dat men niet kan spreken van dé juiste premie voor een levensverzekering.