Financieel plan pensioen

Ooit gaat u met pensioen. Uw arbeidsjaren zitten erop en u hoopt na uw werkende bestaan de kunnen gaan genieten van een welverdiend zorgeloos bestaan. Maar ook deze ideale oude dag moet bekostigd worden. Veel mensen rekenen erop dat zij gedurende hun leven een pensioen op zullen bouwen dat hierin zal voorzien.

Maar zal uw pensioen straks inderdaad toereikend zijn om uw oude dag zoals u die voor ogen had, te kunnen realiseren? Met andere woorden: Is uw pensioen zoals deze nu wordt opgebouwd wel voldoende? Wanneer de opbouw van uw pensioen gebaseerd is op beleggingen, dan kan de uiteindelijke som wellicht anders uitvallen dan u nu verwacht. Alle kosten stijgen met de tijd; stijgt uw pensioen hier voldoende in mee? Daarnaast worden mensen tegenwoordig steeds ouder waardoor zij ook steeds langer behoefte hebben aan een oudedagsinkomen; wellicht ook u. In dat geval hebt u meer geld nodig. U bent tegen die tijd misschien wel hulpbehoevender dan u had verwacht, wat onverwacht hoge kosten met zich mee kan brengen. Kunt u die kosten dan dragen en houdt u vervolgens nog genoeg over alsnog leuke dingen te doen? En wat als u voor die tijd bijvoorbeeld ineens gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raakt? Een flinke inkomensdaling kan hiervan het gevolg zijn wat betekent dat u aan het eind van de rit minder hebt opgebouwd dan gepland.

Indien u twijfelt of u sowieso graag iets extra’s wil opbouwen voor later, informeert u dan of een levensverzekering voor u binnen de mogelijkheden ligt en wat voor oplossingen dit voor u kan bieden.